27/08/16

Deň s Vietnamcami alebo výlet do Plzne

Určite poznáte ten pocit, keď sa na niečo veľmi tešíte, dlho to plánujete a zo dňa na deň sa to zmení... 
Presne táto vec sa mi stala pred cestou do Prahy. Mala som tam byť týždeň... V hlave som už mala vymyslené skvelé výlety a prechádzky, lenže kamarát mi napísal, že musí ísť k lekárovi a v práci mu nedajú voľno, takže bude lepšie, ak prídem o deň neskôr. Samozrejme, že ma to zamrzelo, pretože sme si to plánovali a tešila som sa na svoj týždeň v Prahe. 
Chvíľu som z toho bola veľmi smutná, ale nie nadarmo sa hovorí, že priatelia sú slnkom vašich životom. Moja kamarátka Mončí ma nenechala v smútiacej nálade a povedala, že si berie voľno a čaká ma v Plzni.




Tak som sa pobalila, akoby sa nič nedialo, ráno sadla na vlak a namiesto 8 a pol hodiny vo vlakoch som cestovala takmer 12 hodín 800 kilometrov.

S Mončí sa poznáme nejaké tie 3 roky a za ten čas sme sa mnohokrát nevideli, pretože predsa len nás delí niekoľko stovák kilometrov. Ale ani diaľka nič nezmení na tom, že si rozumieme a máme sa rady. A bola som jej skutočne vďačná, že sme sa po 2 rokoch mohli konečne vidieť. 


Ako ste si mohli všimnúť Mončí je  Anička, čo má šikmé očíčka  Vietnamka. Nie je to jediná vietnamská kamarátka, ktorú mám, ale ešte nikdy som nemala možnosť stráviť deň vo vietnamskej rodine. Aj keď sa obaja moji vietnamskí kamaráti narodili na Slovensku, respektíve v Čechách, je u nich cítiť vplyv ich vlastnej kultúry a to teraz nemyslím v zlom.  S mojím kamarátom som pomerne často a je vidieť, že má inú mentalitu, iné hodnoty aj zvyky. Takže na tento spoločný deň som sa fakt tešila. 

Ako prvé ma u nej čakalo home made sushi, ktoré milujem. Z cesty som bola taká unavená, že akékoľvek večerné plány sme vzdali a rozhodli sa, že zostaneme doma. Ako dezert po skvelej večeri mi Mončí ponúkla žltý melón. Čakala som ten typický sladký malý žltý melón, ale ono to z vonku vyzeralo ako klasický červený vodový melón, ale vnútri to bolo žlté a bez jadierok, tak som na to len v nemom úžase pozerala. 
Ďalšou gurmánskou vecou, ktorou ma prekvapila, bolo to, že kukuricu robia na sladko. Do vody pridávajú namiesto soli cukor. To som ešte v živote nepočula, nevidela a poviem Vám, že so soľou je to lepšie. 
O Vietnamcoch koluje mýtus, že všetko robia paličkami. Ja vám to môžem len potvrdiť. To, že sme jedli sushi s paličkami, to bolo v poriadku. Ale to, aby napríklad aj palacinky robila paličkami, to už bolo veľa :D Každú vec, ktorá sa dala aj nedala urobiť paličkami, urobila paličkami. Ale proti gustu žiaden dišputát, ako sa hovorí. 

My Slováci považujeme za úplne prirodzené, že rozumieme Čehom, lenže Česi to, žiaľ, až také prirodzené nemajú a čím ďalej, tým menej rozumejú slovenskej reči. Aj napriek tomu ma trošku prekvapilo, že jej mamka mi vôbec nerozumela a Mončí jej musela všetko prekladať do Vietnamčiny. Takže sme sa príliš neporozprávali :D 

Samozrejme, nemohla som si nechať ujsť ani prehliadku Plzne a tu je pár fotiek...

Kopecké sady



Divadlo Josefa Kajetána Tyla



Katedrála svätého Bartolomeja


plzeňská radnica

A keďže nám neprialo počasie a zastihol nás strašný lejak, preto sme nestihli veľmi dôležitú vec - pivovar. To znamená, že sa do Plzne budem musieť ešte aspoň raz vrátiť :D 



10 komentárov:

  1. Pekný článok :) Plzeň vypadá byť pekné mesto, určite aj je :) fotky sú krásne :) jesť paličkami by som vôbec nezvládala :D obdivujem ich :D
    Fashion Lovers

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásné fotky, budu se muset do Plzně taky někdy pořádně podívat :) Muselo to být opravdu zajímavé strávit den ve vietnamské rodině :) Jinak máš moc pěkný blog, ráda se sem budu vracet pravidelně :)
    Lovely imperfections | Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak Plzeň je krásna, nádherne fotky♥

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekný článok a krásne fotky :))
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Naozaj veľmi pekný článok. Inak v Plzni je naozaj krásne. Ešte som tam nebola, no vyzerá úžasne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aww tak to je fakt krásne, že sa všetko nakoniec na dobré obrátilo! :3 krásne fotky!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No nádhera. V Plzni jsem se narodila a 19 let tam žila, tak sem si fotkama teď krásně zavzpomínala. Děkuji :)

    TravelWithMarky.cz || Life Abroad

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Moja Plzen <3 Pivovar určite navštív! stojí za to :)

    OdpovedaťOdstrániť