05/07/16

Daj zbohom nude počas prázdnin

Určite mi dá každý za pravdu, ak poviem, že posledný mesiac v škole bol na nevydržanie a jediné, čo nás držalo nad vodou bolo to, že sme odpočítavali dni do prázdnin. 
Prvotné nadšenie z prázdnin u viacerých študentov po krátkom čase opadne a so zhrozením zisťujú, že sa v podstate nudia a nemajú čo robiť. 

Aby ste len tak nevylihovali v posteli, prinášam Vám pár tipov na vyplnenie voľného času. 

Zdroj

                                                                                       Cestuj!
Leto je ako stvorené na cestovanie. Nemusí ísť nutne o drahý výlet do zahraničia či dovolenku pri mori. Samozrejme, pokiaľ máš našetrené nejaké peniažky, bude to o to zaujímavejšie, ale dobrodružstvo sa dá zažiť aj za pár eur. Vydaj sa s partiou na výlet do svojho okolia, zoberte stany, spacáky a o vzrušujúcu noc máte postarané. Nestojí to skoro nič, veď jesť musíte aj doma.

                                                                                  Hýb sa!
Mnoho ľudí si v lete povie, že dokonalá letná postava sa odkladá na ďalší rok. Ale prečo cvičiť kvôli letu? Prečo sa nehýbať kvôli sebe? Začiatky budú ťažké, ale dôležité je nevzdať sa a neustále sa posúvať ďalej. Ber ohľad na svoje schopnosti a nenalož si na seba na začiatok príliš veľa, pretože to môže veľmi poškodiť. 
Ak sa povie cvičenie, každý si hneď predstaví nejaký beh alebo posilňovňu. Ale hýbať sa dá aj inými spôsobmi. Môžeš bicyklovať, skákať na švihadle, korčuľovať, chodiť na prechádzky, cvičiť s hula hop, tancovať, robiť vodnú zumbu. Možností je niekoľko a pri niektorých aktivitách sa zabavíš tak skvelo, že si možno ani neuvedomuješ, že tým spaľuješ tuky alebo posilňuješ svalstvo.
Verte mi, je to ako droga. Keď raz začneš, nebudeš chcieť prestať. A tvoje telo sa Ti určite v budúcnosti poďakuje. 

                                                                    Vyraz za kultúrou!
Letné prázdniny sú obdobím, kedy sa s festivalmi roztrhlo vrece. Skvelá hudba a super partia sú zárukou kvalitnej zábavy. Pokiaľ sa Ti lístky zdajú pridrahé alebo na ne jednoducho nemáš, stále je možnosť zúčastniť sa festivalu ako dobrovoľník. Je pravda, že si ho možno tak neužiješ, ale budeš mať vstup zadarmo a naskytne sa Ti možnosť pozrieť sa na festival z tej druhej strany. 
Je pravda, že po festivale Ti peňaženka riadne zaplače, ale to ešte neznamená, že sa po zvyšok leta budeš nudiť. Určite sa v Tvojom okolí konajú akcie, ktoré sú zdarma, respektíve za symbolické vstupné. Filmové premietania pod holým nebom, koncerty v parkoch, kaviarňach, športové akcie. Keď už toľko sedíš za tým internetom, skús si niečo "vygúgliť".

                                                                                    Brigáduj!
V dnešnej dobe nie je nič zadarmo a o lete to platí dvojnásobné. Prehnané ceny drinkov v kluboch, predražené stánky na festivaloch., vstupy na párty. A cestovanie tiež niečo stojí. Pokiaľ si si nič neušetril počas školského roka, budeš musieť makať cez prázdniny. Veď rodičia Ťa nebudú živiť donekonečna. Leto je veľmi vďačné obdobie na brigády. Kúpaliská sú otvorené, letné terasy praskajú vo švíkoch. Určite sa niečo nájde. Nečakaj, že behom mesiaca budeš milionár, ale nejaké peniažky si privyrobíš. Okrem toho máš šancu stretnúť skvelých ľudí. 

                                                                                      Uč sa a čítaj!
Asi si momentálne myslíš, že mi to slnko už úplne roztopilo mozog, ale nie, nie je to tak. Je mi jasné, že cez prázdniny nikomu ani nenapadne pozrieť sa do nejakých učebníc. Veď ani mne nie. Ale nie je učenie ako učenie. Pozeraj seriály v cudzom jazyku, čítaj knihy v cudzom jazyku, hraj počítačové hry, chatuj si so zahraničnými ľuďmi alebo sa rozprávaj aj sám so sebou v inom jazyku. Na prvý pohľad to znie možno šialene, ale naozaj to pomáha. Stačí 15 minút a denne a zaručujem Ti, že v septembri ohúriš svojich profesorov. 

                                                                                    Upratuj! 
Áno, ja viem, zase si musíš myslieť, že som sa úplne zbláznila. Ver mi, ja upratovanie neznášam z celého srdca. Ale čo tak si upratať skriňu s oblečením a vytriediť nepotrebné veci? A nevrav mi, že tam nemáš tričká, ktoré si na sebe nemala už pol roka a aj napriek tomu je Ti ľúto ich vyhodiť. Možno nastal ten správny čas rozlúčiť sa s nimi. Môžeš ich predať, darovať do detského domova či na charitu. Ver mi, že niekomu sa určite zídu. Ty si tak pripravíš priestor pre nové skvelé kúsky a druhí budú mať radosť.
Upratovanie lakov na nechty patrí medzi moje najobľúbenejšie činnosti. Je síce pekné, že ich mám 100, keď neviem, kde sú, keď ich musím 5 minút hľadať. Skús si ich zoradiť podľa farby a hľadanie bude takto oveľa jednoduchšie. 
Máš chaos aj v kozmetike? Cez prázdniny máš kopec času na to, aby si si ju poupratovala. Prípravky na vlasy do jednej krabičky, telové mlieka do ďalšej, sprchové gély zvlášť. Hneď to bude lepšie vyzerať. 
Vyčisti si štetce, povyhadzuj zaschnutú kozmetiku. Určite sa nájdu aj také kúsky, ktoré už nepoužívaš. Daruj ich, predaj a poteš tak svojich známych.

                                                                                    Rob, čo Ťa baví!

Táto veta znie určite príliš klišé, ale práve v lete máš dostatok času na to, aby si robila to, čo Ťa naozaj baví, aby si robila to, na čo počas školy nebolo príliš čas. Tancuj, maľuj, hraj na hudobný nástroj, cvič, čítaj, píš, kresli, spievaj, spi, prechádzaj sa, ži...jednoducho, buď sám sebou :)

5 komentárov:

  1. To je krásný článek :) Já bych ráda začala cvičit, ale ani 4 roky po boku přítele, který chodí každý den do posilovny, mě nedonutily, tak už asi nic :D Mě to prostě nebaví a nemám ani příliš velkou motivaci, protože jsem přirozeně štíhlá. Můžeš o tom pro mě napsat článek :D Myslím, jak se motivovat.
    BLOND SITE

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelý článok! :) Na začiatku prázdnin som si napísala zoznam, čo by som chcela cez leto stihnúť a urobiť, takže verím, že sa mi niečo málo aspoň podarí stihnúť :D
    Veľmi rada by som sa počas prázdnin učila nejaký jazyk - buď sa zdokonaliť vo francúzštine alebo začať s niečim úplne novým :)

    CAROLINE

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hybat sa je skvele a dolezite cely rok, a citanie ja by som citala stale tak sa snazim aspon za mesiac 4-5 knih krasny clanok i ked mna sa uz prazdniny dlhsiu dobu netykaju :)
    galantosfun

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Presne to robím! :D Ale všetko robím aj cez rok samozrejme :) Ale čítanie hlavne cez leto, keď je na to viac času.

    OdpovedaťOdstrániť