15/09/16

Zo všetkých lások je najúprimnejšia tá k jedlu

Dnes som si zase mohla povedať, že pre takéto okamihy sa oplatí žiť.
Od štvrtka do soboty prebieha v našom meste prvý medzinárodný Street Food Festival Košice.




Na parkovisku pred kinom Úsmev sa zišlo celkovo 12 food truckov / pojazdných kuchýň. Ponúkajú jedlá, ktoré nie je možné dostať v klasických reštauráciách. 
Ak čakáte nejaké zdravé jedlá, ste na omyle. Pouličné kuchyne ponúkajú hlavne hot dogy, zmrzlinu, wafle, steaky, burgre, hranolky či bagety. 
Aj keď sa v poslednej dobe snažím žiť zdravo, ako milovník jedla som si tento festival nemohla nechať ujsť. 







Vôňa jedla sa šírila už z ďaleka.
Celý festival fungoval na princípe kupónov, ktoré sa dali zakúpiť v sumách 5,10 ... 


Kupóny boli papierové, pomerne veľké, z môjho vrecka na rifliach trčali, čo mi mierne prekážalo a určite by som sa viac potešila žetónom. 
Mali sme šťastie, že sme na festival prišli relatívne skoro, pár hodín po zahájení, preto tam nebolo príliš veľa ľudí. Nie nadarmo som v znamení váh. Celý festival som si prešla dvakrát, pretože som sa nevedela rozhodnúť, čo si dám. Išla som tam s jasným cieľom a to hranolky, waffle a káva. 
Stánkov, ktoré ponúkali hranolky, bolo viac, no nakoniec som sa rozhodla pre Wypas Po Pas, na ktoré síce bolo treba čakať cca 5 minút, ale boli čerstvo robené, zatiaľ čo v ostatných stánkoch ich mali už predpripravené. 


A musím povedať, že výber neľutujem. Belgické hranolky ma vyšli na 4 eurá (o niečo menšie balenie stálo 3). Boli veľké, na povrchu chrumkavé a z vnútra mäkučké. So sladkou kari omáčkou chutili perfektne a mala som čo robiť, aby som ich vládala celé zjesť. 

Jediný stánok, ktorý ponúkal kávu, bol Funky Donkey, takže tu som aspoň nemusela váhať. Krásnu vôňu kávy bolo cítiť už niekoľko metrov od stánku. Prekvapili ma príjemné ceny. Ľadová káva ma stála 2 eurá. 


Už samotná skvelá vôňa napovedala, že ani káva nemôže chutiť zle. Patrím medzi milovníkov kávy, no nie odborníkov, ale zo svojho laického pohľadu musím skonštatovať, že to bola jedna z najlepších káv, aké som kedy pila. 

Ku káve som si chcela dať waffle, lenže akurát v tom čase mali prestávku, tak sme si ešte skočili na Opre Cider, ktorý je našim domácim košickým produktom, Po prvýkrát som pila Hoppy, čo je cider s pridaním chmeľu a chutilo mi to viac ako klasické cidery. 


Fľaša jednoznačne TOP, cena 2 eurá.

S pribúdajúcim časom začali na festivale pribúdať aj ľudia. K stánkom sa bolo čoraz ťažšie predrať, ľudia v radoch čakali na svoje objednávky. Na svojho pána wafľu som čakala takmer hodinu. Aj keď je veta Na dobré sa oplatí počkať, už klišé, v tomto prípade mi nedá nepoužiť ju. 


Food truck The Waffles  mi spôsobil doslova gastronomický orgazmus. 




Vafľa so zmrzlinou, Nutellou, šľahačkou a Oreom ma vyšla na 6 eur. Bol to bezkonkurenčne najlepší dezert, aký som kedy jedla. A aj napriek tým cukrom a kalóriám som si na ňom pochutnala bez výčitiek. 

Prvý ročník Street Food Festivalu hodnotím na výbornú a som rada, že sa čosi také zorganizovalo aj v Košiciach. Malé pojazdné kuchyne dokázali povýšiť fast food na úplne iný level a spraviť z neho skutočné pôžitkárstvo.



Pokiaľ nemáte v pláne v sobotu leňošiť, tento festival by mal byť jedným z horúcich adeptov na výlet. Vstupné sa neplatí a vítaní sú aj domáci maznáčikovia.
Na svoje si prídu milovníci hambáčov, hranoliek, hotdogov, bagier, tortíl, sendvičov a kuchári nezabudli ani na vegetariánov.


10 komentárov:

  1. to sú samé mňamky :) aj my v BA mávame tieto festivaly ale nejako som sa ešte aktívne nezúčastnila :) ale vyzerá to super


    www.jeansandtee.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Najviac ma zaujal hneď nadpis článku. Festival vyzeral byť super, ja som sa nikdy žiadneho food festivalu nezúčastnila ešte.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá to tak lákavo, pre mňa ako celiatika sú tieto akcie prekliatím, zjedla by som úplne všetko :) Krásne fotky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mňam :) sranda, v Bratislave tieto festivaly sú presným opakom - ako si spomínala na začiatku, že čakala som najmä raw a zdravú kuchyňu, lebo tak to poznám u nás. Potom býva ešte väčší kulinársky festival, kde sa prezentujú špičkové reštaurácie a dá sa tak lacnejšie ochutnať ich kuchyňa či netradičné suroviny :)
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Škoda, že som o ňom nevedela. Určite by som šla,kedže dom z Košíc. Inak ta wafla vyzerá neskutočne dobre. :D

    www.rebelliouslily.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To musel být opravdu skvělý food festival :) Na hranolky a wafle bych šla určitě taky a jak to tak vidím, tak na wafle možná i dvakrát :D
    Lovely imperfections

    OdpovedaťOdstrániť
  7. az mi slinky bezia po ustach :D

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť