04/03/17

Čo znamenajú kozmetické symboly na produktoch

Asi pred mesiacom ma pri upratovaní kozmetiky zaujali rôzne symboly, ktoré sú vyobrazené na obaloch. A zistila som, že ako veľký kozmetický nadšenec ich nepoznám všetky. Preto som začala googliť a povedala som si, že pre niektoré z Vás by mohol byť takýto článok tiež užitočný. 




PAO (Period After Opening)

Už samotný názov nám napovedá, že ide o symbol, ktorý upozorňuje na to, aký čas je produkt použiteľný po jeho otvorení. Takýto čas je vyobrazený v mesiacoch. Za číslo nasleduje písmenko "m". Tento údaj je umiestnený buď v samotnom symbole alebo vedľa neho. V prípade riaseniek sa trvanlivosť pohybuje od 6 do 12 mesiacov, pri make-upoch môže byť trvácnosť až 18 mesiacov po otvorení. 

BBE (Best Before End date)


Možno budete prekvapené, ale áno, aj kozmetika má svoj dátum spotreby. Každý produkt, ktorý má dátum spotreby menej ako 30 mesiacov, musí obsahovať tento symbol. Produkty, ktoré sú predávané v Európskej únii musia obsahovať buď BBE alebo PAO symbol. V USA žiadne takéto nariadenia nemajú.

Mobius Loop



Keď už hovoríme o dĺžke života, majú ju aj samotné obaly produktov. Tento symbol hovorí o tom, že obal je vyrobený z recyklovateľného materiálu. Na produktoch sa môže vyskytovať v niekoľkých variáciách. Pokiaľ sa tento symbol nachádza v kruhu, znamená to, že produkt je vyrobený kompletne z recyklovateľných materiálov. Ak je vo vnútri alebo v blízkosti symbolu číslo, označuje percentuálny podiel recyklovateľných materiálov. 

The Green Dot Symbol


Známy aj ako "zelený symbol", ktorý sa používa len v Európe. Ak majú produkty na sebe tento symbol, značí to, že firma, ktorá ich vyrába, platí organizácii, ktorá zabezpečuje odber a následne recykláciu obalov. Symbol nemusí byť farebný. 

The USDA organic seal

Tento symbol nájdete na americkej kozmetike, pretože USDA je skratka od United States Department of Agriculture, čiže niečo ako ministerstvo poľnohospodárstva. Sľubuje, že najmenej 95% zložiek produktu sú prírodné. 

ECOCERT



Spoločnosť bola založená v roku 1991 vo Francúzsku, ale v súčasnosti ide o medzinárodný symbol. Značí, že 95% jeho zložiek sú rastlinného pôvodu a 10% zložiek sú organického pôvodu.

Refer To Insert 
Ak vidíte na produkte tento symbol, neznamená to, že máte viac čítať. Nájdete ho predovšetkým na menších baleniach produktov, pretože znamená, že nie všetky informácie sa zmestili na balenie. Väčšinou ide o návod na použitie, zloženie alebo rôzne varovania. Tieto informácie nájdete v priloženom letáku či na krabičke.

E-mark
Ak sa na produkte nachádza písmeno "e", znamená to, že priemerná hmotnosť alebo objem produktu sa zhoduje s číslom, ktoré je uvedené na obale. Tento symbol sa používa v krajinách Európskej únie.

Zajačik
Testovanie kozmetiky na zvieratách je v súčasnosti predmetom mnohých diskusií. Práve tento symbol značí, že daný výrobok nebol testovaný na zvieratách. Pokiaľ produkt obsahuje nejaké zvieracie zložky (napríklad hadi jed), všetky boli získané vhodnou cestou. Rovnaké logo s nápisom vegan napovedá, že ide o vegánsky produkt.


11 komentárov:

  1. Skvělý, užitečný článek :) Přiznám se, že jsem o některých z nich opravdu nic nevěděla :D Takže jsem zase o něco chytřejší :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovedaťOdstrániť
  2. skvelý článok. Z tých symbolov je človek niekedy popletený. Tie presýpacie hodiny som si napr ešte na žiadnom produkte nevšimla.
    Štýl ženy

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wow nápaditý článok - toto by ma fakt nenapadlo, ale super!

    Desire fashion blog

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to je super, že je to takhle vysvětlené na jednom místě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super článek, hned několik symbolů je pro mě novinka a jsem ráda, že už vím, co znamenají :).
    Beauty by K. + soutěž ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvelý článok! O veľa symboloch som nevedela :D
    janesworldblog

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Super článok, určite dievčatám pomôže. :)

    Rebelliouslily

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobrý nápad na článek, celkem poučné. Mimochodem, hned jsem se podívala na obaly kosmetiky, kterou mám po ruce :D

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Perfektný článok !!!!!!!! Tiež som si až iba nedávno začala všímať tieto symboly :)
    BeautyByLenka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. super článok , niečo iné ale stále velmi aktuálne :) priznám sa že poznám len prvý symbol, a to so zajkom mi došlo :)

    OdpovedaťOdstrániť