12/05/22

Moja prvá skúsenosť s elektrickou zubnou kefkou

 Už dlhší čas som sa obzerala po nejakej elektrickej zubnej kefke, keďže viacero ľudí z môjho okolia si čistenie touto metódou pochvaľuje. Keďže som sa v tejto téme veľmi neorientovala, prečítala som si viacero článkov a pripravila pre vás krátky manuál, na čo sa pri kúpe elektrickej kefky zamerať a ako som so svojím výberom spokojná.

 


Sonická alebo oscilačná zubná kefka?

Toto bola asi moja najväčšia dilema. Základný rozdiel medzi týmito kefkami je v pohybe, ktorý vykonávajú. Ako už hovoria samotné názvy, sonická alebo vibračná kefka kmitá, zatiaľ čo oscilačná, čiže rotačná kefka vykonáva točiaci pohyb.

Tvar hlavíc sonickej a oscilačnej zubnej kefky

Jednotlivé kefky dokážete rozoznať aj na základe tvaru hlavíc. Sonická zubná kefka má oválnu hlavicu (ako klasická zubná kefka). Oscilačná kefka má hlavicu okrúhlu.  

Ak máte citlivé ďasná, viaceré zdroje odporúčajú siahnuť po sonickej kefke. Vďaka väčšej čistiacej ploche (než má oscilačná kefka) dokáže zuby vyčistiť rýchlejšie. Pri tomto druhu kefiek treba počítať s vyššou cenou a zároveň nižšou efektivitou pri odstraňovaní zubného povlaku.

Za výhody rotačnej zubnej kefky môžeme považovať jej nižšiu cenu v porovnaní s oscilačnou kefkou a vyššiu efektivitu pri odstraňovaní zubného povlaku. Negatívne vás môžu prekvapiť svojou hlučnosťou.

V dnešnej technickej dobe máte na výber kefky s rôznym spôsobom nabíjaní, s rozdielnou výdržou batérií a rovnako aj s množstvom funkcií ako je napríklad časovač, senzor tlaku, prepojenie s mobilnou aplikáciou či niekoľko užívateľských režimov.



Oral-B PRO 750 CrossAction

Keďže moje ďasná nie sú citlivé a nemala som s nimi nikdy žiaden problém, rozhodla som sa pre rotačnú kefku Oral-B. Okrem krásneho a praktického puzdra ma zaujal aj fakt, že značka Oral-B ponúka široký výber náhradných hlavíc.

V balení mi spolu telom kefky prišla aj jedna štartovacia hlavica, nabíjačka a spomínané cestovné puzdro. Kefka je objednaná z eshopu Nazuby.eu, ktorý mi zaslal v balíčku aj darček v podobe medzizubnej kefky a zubnej nite, za čo im veľmi pekne ďakujem :). 



Jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodla pre rotačnú elektrickú kefku je aj efektívnejšie odstraňovanie zubného povlaku. Po poslednej preventívnej prehliadke u zubára mi bol zistený zubný kameň. Mám pocit, že odkedy používam elektrickú kefku, je stav mojich zubov lepší, povlak je skutočne odstránený účinnejšie než pri čistení pomocou „klasickej“ kefky. Tak isto sú zuby na pohľad žiarivejšie.

Pozitívne hodnotím aj časovač, ktorý ma upozorní, kedy by som sa mala presunúť na ďalšiu časť chrupu a zároveň som nútená vyčistiť si zuby poctivo :D.

Nič nie je dokonalé a aj táto kefka má svoje negatíva. Medzi ne patrí len cca týždňová výdrž batérie a zároveň jej plné dobitie, ktoré trvalo viac než 12 hodín. No aj napriek tomu som s kefkou veľmi spokojná a určite ju môžem odporúčať ďalej.

Aké sú vaše skúsenosti s elektrickými zubnými kefkami? 

Ďakujem eshopu nazuby.eu za zaslanie balíčka. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára